Recepty

  • Těstoviny

    Těstoviny strozzapreti s telecím masem , zeleninou a parmazánem /10 porcí/

    maso telecí 1 kg, těstoviny 0,80 kg, cibule 0,10 kg, rajčata drcená 0,45 kg, celer 0,25 kg, mrkev 0,25 kg, petržel kořenová 0,25 kg, hrášek mražený 0,15 kg, šlehačka 0,15 l, sýr parmazán 0,15 kg, olivový olej, stolní sůl, bazalka, oregano. Těstoviny uvaříme dle návodu. Maso umeleme nahrubo, zpěníme cibuli do růžova, přidáme maso, opečeme, osolíme, zalijeme vodou a necháme dusit do měkka. Pak přidáme kořenovou zeleninu, drcená rajčata, hrášek a podusíme. Ke konci vaření přidáme bazalku, oregano, olivový olej, dochutíme solí a nakonec pokrm zjemníme smetanou. Vše spojíme s těstovinami. Podáváme posypané sýrem.

  • Moučník

    Tvarohové muffiny ze špaldové mouky, jablek a goji       

    tvaroh měkký 0,25 kg, vejce 3 ks, jablka1 kg, máslo 0,05 kg, rozinky 0,05kg, goji /kustovnice čínská/0,05kg, cukr krupice 0,15 kg, kypřící prášek 1,5 ks, špaldová /polohrubá mouka / 0,20 kg, čokoláda 0,10 kg.  

                               Goju namočíme přes noc do čaje /rumu/. Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme máslo, vyšleháme do pěny , poté přidáme ostatní suroviny -tvaroh, jablka /nakrájená a podušená na másle s cukrem/, nastrouhanou čokoládu, mouku, kypřící prášek, rozinky. Nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky. Muffiny můžeme ozdobit tvarohem s mascarpone, ozdobit ovocem, čokolád

  • Dezert

     

           

    ESKYMO ŘEZY

    /dávka na jeden plech - domácí pečení/

     

    1 hrnek cukru krupice

    1/2 hrnku oleje

    3 celá vejce

    2 hrnky polohrubé mouky

    1 hrnek mléka

    1 prášek do pečiva

    1 vanilka

    2 lžíce kakaa

    Smícháme vše dohromady a dáme péci na pečící papír při teplotě 160C cca 20 minut

     

    Krém:

    1/2 l mléka

    2 pudinky kokosové

    1 kostka másla

    2 zakysané smetany

    cukr moučka dle chuti

     

    Uvaříme kokosový pudink, necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem , přidáme vychladlý kokosový pudink  a nakonec  lehce ručně přimícháme zakysanou smetanu. Na řezy můžeme dát čokoládovou polevu nebo nastrouhanou čokoládu, můžeme posypat oříšky, kokosem.

     

     

                                                                                                                                                                                                                        

                                                                                                               

  • Pomazánky

    POMAZÁNKA Z TOFU S VEJCI

    tofu                       200 g

    vejce                      2 ks

    žervé, lučina      100g

    cibule, petržel nať, sůl, mléko

     

    Tofu nastrouháme na jemno. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s tofu. Přidáme žervé,  nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Ochutíme solí, podle potřeby zředíme mlékem a vyšleháme. 

     

     

     

     

     

    POMAZÁNKA TUŇÁKOVÁ S AVOKÁDEM

    tuňák ve vlastní šťávě                                   150g

    avokádo                                                             100g

    cibule                                                                  20g

    máslo                                                                  50g

    lučina, žervé, pom. máslo                           200g

     

    Vyšleháme máslo s lučinou, přidáme tuňáka, najemno rozmixované avokádo , dochutíme cibulkou najemno nakrájenou a solí. Zdobíme bylinkami, kapií, lahůdkovou cibulkou, ...

                                                  

  • oběd

    Tarhoňa s krůtím masem, žampiony a smetanou

    krůtí maso                          1000g

    tarhoňa                              800g

    sůl                                            20g

    smetana                             200g

    paprika sladká / uzená/   10g

    cibule                                   150g

    olej                                         50g

    kmín                                        5g

    žampióny                           250g

    petržel nať                           20g

     

    Omyté maso nakrájíme na kostky, očištěnou a nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Vložíme maso, žampióny, orestujeme, osolíme, přidáme kmín a dusíme do měkka. Když máme maso hotové přidáme šlehačku a petrželku. Tarhoňu opečeme na oleji do zlatova, přidáme sladkou papriku, osolíme, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Nakonec smícháme tarhoňu se směsí masa a žampiónů.     

     

  • dezert

    Jahodové řezy "MROŽ"

    vejce 6 ks  /sníh z bílků/

    cukr krupice 25 dkg

    mouka polohrubá 30 dkg

    šlehačka 0,25

    prášek do pečiva 1/2 ks

     

    Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec ušlehané bílky  a piškot vylijeme na vymazaný  a moukou vysypaný plech. Pečeme cca 160 C cca 20 - 25 minut.

     

    Krém:

    umixujeme 1/2 litru jahod a svaříme s 1 vanilkovým pudinkem - nesladíme.

    Ušleháme máslo 0,25 kg s moučkovým cukrem dle chuti a po částech přidáváme vychladlý pudink.

    Zdobíme čokoládou .

     

  • Vaření s Martinem Škodou na zahradní slavnosti

    Sendvič s filírovanými krůtími prsy, karamelizovanou cibulkou, čerstvým sýrem a spoustou zeleniny

     

    8 až 10 svačinových porcí

     

    Na maso

    1 kg krůtí prsa vcelku (bez fricaseé)

    1 menší lžíce soli (cca 15 g)

    1 malá lžička bílébo mletého pepře

    2 plnější lžičky mletého sušeného česneku

    1/2 lžičky mletého muškátového ořechu

    1 lžička mleté sladké papriky

    1 lžička mleté kurkumy

    1 mala lžička krupicového nebo třtinového cukru

    2 lžíce rostlinného oleje

     

    Všechny druhy koření smíchejte v misce dohromady, ať se úplně promíchají. Maso poté ze všech stran posypte. Je potřeba, aby se zakryl každý kousek prsou. Maso poté dejte do mísy a nechte marinovat v lednici přes noc.

     

    Před pečením maso potřete olejem a prudce zatáhněte všech stran na pánvi, aby chytlo barvu. Poté maso šoupněte do trouby vyhřáté zhruba na 80 stupňů a dopékejte asi 2 hodiny, nebo dokud nebude hotové, ale stálé šťavnaté.

     

    Na cibulku

    500 g cibule

    1 až 2 lžíce tekutého medu

    citronová šťáva (dle chuti)

    sůl, bílý mletý pepř

    2 lžíce rostlinného oleje

     

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte med, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 25 minut, nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

     

     

    Na servírování

    1 velká celozrnná bageta (asi 60 cm na délku)

    asi 3 zralá rajčata

    velká hrst polníčku

    1/2 salátové okurky

    asi 200 g čerstvého sýra nebo lučiny

     

    Bagetu rozpůlte. Spodní polovinu potřete sýrem, přidejte plátky rajčat a okurek, nakrájené krůtí maso a lístky polníčku. Druhou polovinu bagety potřete karamelizovanou cibulkou. Na závěr obě půlky bagety opět dejte na sebe, do bagety zapíchejte páratka podle počtu porcí a bagetu  naporcujte.

    Škoda nevědět: Pokud budete chtít, tak můžete také čerstvý sýr (žervé) a lučiny namíchat půl na půl, přidat trochu nasekané pažitky, kousek natrhané pečené nebo uzené ryby, sůl, pepř, citronovou šťávu a máte hotovou jednoduchou pomazánku.

     

  • pomazánka

     

    Drožďová pomazánka

    droždí                                  160g

    olej                                         55g

    cibule                                     60g

    vejce                                    4 ks

    máslo                                   100g

    mléko                                   

    sůl

    pažitka

     

    Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí cca 5 min. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.                

  • Recept

     

    Kuře s rajčaty a cizrnou

    cibule                   130g

    česnek                   2 stroužky

    zázvor                  50g

    kuře                      1 ks

    sůl, pepř

    olej olivový        6 lžic

    šafrán

    med                      3 lžíce

    skořice mletá    1 lžička

    rajčata drcená   300g

    kuřecí vývar       500 ml

    cizrna vařená     100g

    citrón

     

    Cibuli, česnek a zázvor nakrájej najemno. Naporcované kuře ze všech stran osol.

    Maso opeč na oleji dozlatova. Opečené maso dej stranou a stáhni oheň na polovinu.  Do pánve přidej zbylý olej , nakrájenou cibuli a česnek a nech je zesklovatět. Často míchej. Přidej zázvor, šafrán, med, skořici a drcená rajčata a vař 5 minut. Občas zamíchej. Přilij polovinu vývaru a přiveď k varu. Vyskládej zpět maso, přiklop poklicí a na mírném ohni nech dusit 25 minut. V průběhu dušení otáčej , přelívej a přidej postupně vývar. Přidej cizrnu a nech dusit dalších 5 minut nebo do změknutí masa. Stáhni z ohně přidej citronovou šťávu a dle chuti dosol a promíchej. 

  • recept

    pomazánka falešný humr

    mrkev                                            100g

    celer                                               100g

    tavený sýr                                    100g

    máslo                                               50g

    vejce                                              1 ks

    česnek

     

    Mrkev, celer a vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme se sýrem a máslem. Dochutíme česnekem.