Mateřská škola DUHA Soběslav,
sídliště Míru 750
Soběslav 39201
tel.: +420 607 000 983
email: info@msduhasobeslav.cz
České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)
250 ml vlažného mléka
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
3 vejce
70 g rozpuštěného másla
50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
¾ kostky droždí (asi 30 g)
švestková povidla (tvaroh, mák)
Ve vlažném mléku rozmícháme cukr (krupicový + vanilkový), přidáme sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypeme polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut necháme míchat v robotu, nebo hněteme ručně. Následně necháme vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu.
Po vykynutí vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalíme.
Pekáč vymažeme vrstvou oleje. Každou buchtu potřeme kolem dokola olejem a položíme “spojem” dolů do pekáče. Buchty necháme ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.
Nakynuté buchty potřeme zbývajícími bílky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Svátek má Jitka
Státní svátky a významné dny na dnešek:
Zítra má svátek Mikuláš
Lepší Vánoce třeskuté než tekuté.
Po svaté Barboši střez nosu i uší.