České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)

České buchty (podle Kristiny Němčkové –vítězky Masterchef - madebykristina.cz)

250 ml vlažného mléka

4 lžíce krupicového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžička soli

3 vejce

70 g rozpuštěného másla

50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)

300 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

¾ kostky droždí (asi 30 g)

švestková povidla (tvaroh, mák)

Ve vlažném mléku rozmícháme cukr (krupicový + vanilkový), přidáme sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypeme polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut necháme míchat v robotu, nebo hněteme ručně. Následně necháme vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu.

Po vykynutí vyválíme na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalíme.

Pekáč vymažeme vrstvou oleje. Každou buchtu potřeme kolem dokola olejem a položíme “spojem” dolů do pekáče. Buchty necháme ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.

Nakynuté buchty potřeme zbývajícími bílky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Datum vložení: 31. 5. 2024 0:00
Datum poslední aktualizace: 13. 6. 2024 20:45
Autor: Správce Webu